Ali Dallachi förbereder sig för eid al-fitr

Firar eid al-fitr i Hjällbo för barnens skull

I morgon, 4 juni, är det eid al-fitr. Det innebär att den muslimska fastemånaden, ramadan, är över. För familjen Dallachi på Båtmansdalsgatan i Hjällbo innebär det firande i tre dagar.

– Vi håller på traditionen i vår familj för att behålla kulturen. Det är barnen som ska känna att det är något speciellt, säger Ali Dallachi.

Förberedelserna har pågått i flera dagar. Det är mycket som ska planeras och mycket mat som ska tillagas. Mitt i allt detta ska Ali Dallachi och hans fru göra klart de sista inlämningsuppgifterna för terminen i deras lärarutbildningar. Han har också jobbat extra för att kunna ta ledigt under de tre festdagarna.

Fastar för att tänka på de fattiga

När familjen Dallachi firar eid al-fitr blandas kakor från Mellanöstern med chips och ostbågar.

Under fastemånaden har Ali Dallachi avstått från mat och dryck under dygnets ljusa timmar.

– Vi fastar för att tänka på de fattiga samtidigt som det renar kroppen. Vi läser ur Koranen, ber de vanliga bönerna och är i moskén i mån av tid. Man fastar alltid utifrån sina möjligheter. De dagar då man inte kan fasta kan man skänka pengar till behövande i världen, säger Ali Dallachi.

Hur mycket och till vad man skänker bestämmer man själv.

– Det viktiga är att man ger från hjärtat, säger han.

Tidig morgon för hela familjen

I morgon kommer hela familjen att gå upp tidigt. Finkläderna är redan framplockade. Sedan blir det frukost och morgonbön i moskén. Ali Dallachis familj tar sig till Göteborgsmoskén i Kvillestan på Hisingen där det är många aktiviteter såsom hoppborgar för barnen.

Efter moskébesöket blir det fika med piroger och en stunds sömn innan släkten samlas hemma hos den som är äldst i släkten på eftermiddagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För Ali Dallachi innebär det att familjen tar sig till hans mamma och pappa på Bondegärdet i Hjällbo. Dit kommer också hans syster med familj från Umeå. Sammanlagt blir det runt 30 personer. Där dukas maten fram. De minsta barnen får presenter och de äldre barnen får pengar. Därefter går man vidare till den näst äldsta i släkten som innebär ett besök hos Ali Dallachis farbror.

På onsdag har barnen önskat att få gå på Liseberg, så det blir det, och om några dagar åker familjen till svärföräldrarna i Danmark för att fortsätta eid-firandet.  

Blandar traditionell mat med svensk mat

Den mat som serveras har sitt ursprung i Mellanöstern. Det handlar om piroger med olika fyllningar, humus, olika sorters ris, dolma, vitkål, marinerat kött och cashewnötter. Till det kommer efterrätter såsom baklava, andra kakor med dadlar, pistagenötter och saffran, meloner och godis.

– Vi anpassar det så att det också finns svenska maträtter och svenskt godis för att det ska passa alla, säger Ali Dallachi och visar på skålarna fulla med chips.

Hans mamma har köpt en extra frys för att få plats med alla mat som hon har förberett.

– Jag ser fram emot att behålla traditionerna och kulturen, att få äta gott, umgås och njuta av varandra och att få unna sig själv något extra efter en månads fasta. Man fastar inte för skoj skull utan för att känna av hur andra har det, säger han.

Varför inte en hoppborg i Hjällbo?

Ali Dallachi är född och uppväxt i Hjällbo och här har han många släktingar. När han tänker efter tycker han att det är konstigt att det inte finns några gemensamma aktiviteter i Hjällbo som visar att det är eid al-fitr.

– En hoppborg på torget skulle ju kunna vara något, tänker han högt.

Fint ska det vara på eid al-fitr. Det ser barnen i familjen Dallachi till.

Den yngsta dottern har studiedag och är hemma från förskolan i dag. I ett hörn i vardagsrummet hänger olika pyssel som hon och syskonen har gjort under ramadan och på golvet ligger ballongerna som ska hängas upp.

Hur traditionen med ramadan och eid al-fitr kommer att leva vidare med barnen i framtiden menar Ali Dallachi att barnen själva får avgöra. Men han hoppas att barnen för arvet vidare.

Ali Dallachi

Ålder: 32 år.
Bor: Båtsmansdalsgatan i norra Hjällbo.
Sysselsättning: Jobbar som fritidsassistent på Bläseboskolan och studerar till fritidspedagog. Extraarbete som väktare.
Familj: Fru, som studerar till F-3-lärare, och tre barn.
Fritid: Älskar att ta det lugnt med familjen, att vara i naturen och var med barnen på deras aktiviteter.
Dröm för Hjällbo: Ser fram emot fler bostäder i Hjällbo som ger mer liv och rörelse. Särskilt ser han fram emot att det byggs nya bostadsrätter.

Islams fem pelare

Fastan är en plikt för muslimer eftersom den är en av islams fem pelare tillsammans med bön, allmosor (skänka pengar till fattiga), trosbetjänelse och pilgrimsfärd.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.