Fotograf: Angered är här.

Fler Hjällbobor ska rösta i EU-valet

26 maj är det dags för EU-val. I Hjällbo jobbar Angered är här för att öka kunskapen om demokrati och rösträtt samt för att öka valdeltagandet i stadsdelen. De senaste måndagarna har Angered är här varit i Hjällbo och informerat om EU-valet.

– Det som är speciellt med EU-valet jämfört med riksdagsvalet är att många inte är medvetna om hur mycket EU påverkar våra liv. Därför är det viktigt för oss att informera om valet, säger Radia Al-Masri, projektledare för Angered är här.

I förra EU-valet 2014 var valdeltagandet mellan 26 och 33 procent i valdistrikten Hjällbo Norra, Hjällbo Södra och Skolspåret. För hela Göteborg låg valdeltagandet på över 50 procent.

Fotograf: Angered är här.

– Jag är inte helt nöjd förrän vi har ett lika högt valdeltagande i Angered som resten i av Göteborg, säger Radia Al-Masri.

Några råd från Radia

Radia Al-Masri har några råd till folk hon möter. Det handlar om att besöka partiernas valstugor och hemsidor samt att göra valkompasser.

– Det enklaste man kan göra är att prata mer om politik och val för att lära sig mer. Att göra valkompassen hemma tillsammans med familjen och diskutera det är ett enkelt tips, säger Radia Al-Masri.

Valkompasser är en hjälp för dig som inte vet vad du ska rösta på i EU-valet. Du svarar på frågor och får reda på vilka representanter och partier som har samma åsikter som du. Valkompasser finns på olika nyhetssidor exempelvis SVT. Du kan också besöka partiernas valstugor och ställa dina frågor direkt till partiföreträdare.

– Det vanligaste missförståndet är att EU-valet är en omröstning om Sveriges medlemskap i EU. Det är inte en omröstning om vi ska vara med i EU eller inte. Det är viktigt att veta. Alla borde rösta för att det är viktigt vem som representerar Sverige i EU, säger Radia Al-Masri.

Så här röstar du i EU-valet

All information om valet står på röstkortet som har skickats hem till alla som har rösträtt.

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

– 18 år senast på valdagen,

– Svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige,

– eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

Du kan förtidsrösta på Hjällbo bibliotek till och med fredag 24 maj. Öppettider: Tisdag-onsdag 10-17 och torsdag-fredag 10-16.

På röstkortet står i vilken vallokal man röstar på valdagen 26 maj. Ta med röstkort och legitimation. Den som saknar legitimation behöver ta med sig en person med legitimation som kan intyga vem personen utan legitimation är.

Här röstar du på valdagen 26 maj. Vallokalerna är öppna mellan 8-21.

Valdistrikt Hjällbo Norra

– I matsalen på Bergsgårdsskolan.

– Skolspåret 75

Valdistrikt Hjällbo Södra

– I Bergsgården, idrottssalen på Bergsgårdsskolan.

– Skolspåret 29

Valdistrikt Skolspåret

I Bergsgården, idrottssalen på Bergsgårdsskolan.

– Skolspåret 29

Angered är här

Angered är här är ett projekt som jobbar för att öka valdeltagandet i Angered och för att öka intresset för demokrati och politik bland ungdomar i området. Projektet finansieras av Stadsdelsförvaltningen Angered och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor).


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.