Hjällbos största vinnarskalle, Khaddi Sagnia, siktar på att vinna OS 2020

Khaddi Sagnia är en av världens bästa längdhoppare. Hon brinner för sin idrott, för bostadsområdet Hjällbo i Göteborg där hon växte upp och för att hela tiden förbättra sina resultat. Nu är hon tillbaka i hårdträning efter skadan i vintras.

– Det är detta som jag älskar. Jag har mer att visa. Mina mål brinner inom mig. Jag vill se mig själv stå överst på OS-pallen, säger Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia hade kvalat in till inomhus-EM i vintras i tre grenar: Längdhopp, 60 meter och 60 meter häck. Då skadade hon korsbandet och helt plötsligt var det osäkert om hon skulle kunna vara med och tävla i friidrotts-VM i slutet av sommaren som kommer.

– Jag var i riktigt bra form innan skadan. Jag var stark. Plötsligt händer saker som man inte planerat, men jag accepterar det. Jag ser framåt, säger Khaddi Sagnia.

När det blir dags att tävla igen kan hon inte säga. Det besked hon ger är att hon inte längre håller på med rehabiliteringsträning efter skadan och operationen.

Vill bli bättre än tidigare

– Jag håller på att bygga upp kroppen till att vara i ännu bättre form än tidigare. Många lägger av efter en skada, men jag har så mycket mer att ge, säger hon.

Siktet är inställt på sommar-OS i Tokyo nästa sommar.

– Bara att få åka till OS är stort, men när jag är där kommer jag att njuta och jag kommer inte att vara att leka med. Jag älskar att stå på ansatsbanan, klappa igång publiken och ha allas ögon på sig. Då gäller det att fokusera, stänga ute allt annat, springa och få ett bra hopp. Och när publiken förstår att det är ett bra hopp. Åh Gud, jag älskar det här, säger Khaddi Sagnia.

Hon har målbilden framför sig och drivs starkt av sin vilja.

– Det gäller att peppa sig själv och visa var jag kommer ifrån.

“Vi gjorde allt här på gården”

Khaddi Sagnia är uppväxt på Skolspåret i Hjällbo. Det är härifrån hon kommer. Hon står på gården utanför lägenheten där hon bodde med sin mamma och två av hennes sju äldre syskon.

– Vi gjorde allt här på gården. Vi barn hade varandra och en boll. Den kunde vi komma långt med, säger Khaddi Sagnia.

Dörrarna till parkeringsgaraget under husen på Skolspåret var bra vägg för att studsa bollen mot när hon och kompisarna hoppade kråka.

Hon pekar bort mot garagedörren där hon och kompisarna brukade hoppa kråka. Bollen studsade de mot garagedörren.

– Det blev dumt när någon öppnade garagedörren inifrån, säger Khaddi Sagnia.

Hon skrattar åt minnet.

– När gatljuset släcktes borde vi gå hem, men det gjorde vi inte. Vi gick hem när föräldrarna skrek hem oss från balkongen, säger hon.

Khaddi Sagnia minns uppväxten i Hjällbo med mycket glädje.

– Vi levde varje dag. Det täcker upp för det som var dåligt, säger hon.

Khaddi gör ingen hemlighet av att det var ekonomiskt tufft för familjen under uppväxten.

– Vi handlade på Simmos livs. Det var den affär som det var möjligt att vänta med betalningen på om man inte hade pengar, säger hon.

Mångkulturen i Hjällbo lärde henne om världen

Hon framhåller den mångakulturella uppväxten som något positivt.

– Det gör att man vet hur människor från olika kulturer fungerar. Det är bra att kunna i dag när jag reser mycket i världen, säger Khaddi Sagnia.

När hon kommer till Hjällbo i dag för att hälsa på sin mamma, som flyttat till en annan lägenhet i Hjällbo, är hon alltid trygg.

– Här finns personer som jag och mina syskon har växt upp med. Vi känner varandra. Jag har stor kärlek till Hjällbo och försvarar alltid Hjällbo i diskussioner, säger hon.

Khaddi Sagnia och Charlie Rasho gick i samma klass. Nu jobbar han som husvärd åt Poseidon tillsammans med kollegan Aland Lokeman.

Det är en sådan där vårdag då vinterns kyla inte vill släppa taget. Hon går runt bland Hjällbos hyreshus. I år är det 50 år sedan bostadsområdet var färdigbyggt. Hon tycker att utvecklingen i Hjällbo går åt rätt håll.

–Jag önskar att fler som inte bor i Hjällbo skulle vilja åka hit för och få en egen uppfattning i stället för att vara rädda och försiktiga. Enligt mig så är Hjällbo ”öppet”, men den negativa bilden av orten som många har gör att folk inte vågar att flytta hit, säger Khaddi Sagnia.

Började tävla i Angeredscupen

Khaddi Sagnia idrottade mycket i ungdomen. Hon menar att hon testade det mesta och självklart spelade hon fotboll som de flesta andra. Vägen in till friidrotten visade hennes systrar henne.

– Jag var nyfiken och ville testa på många olika sporter bland annat friidrott, säger hon.

Poseidons trygghetsgrupp passar på att få en gruppbild med Khaddi Sagnia när hon är i Hjällbo.

Och att hon hade talang stod snart klart. Varje år tävlade skolorna i Angered mot varandra i friidrott i Angeredscupen. För Khaddi gällde det först att vinna uttagningstävlingarna för att få representera den egna skolan, Hjällboskolan. Och det gjorde hon.

– Jag tävlade i längdhopp, höjdhopp, häcklöpning och sprang slätt. Jag vann till och med kulstötningen, men jag tävlade inte i den grenen i Angeredscupen. Jag fick prioritera vilka grenar jag tävlade i. Alla tävlade för sitt lag. Det var trummor och alla skrek. Det var det som gjorde det så mycket roligare att vara med, säger hon.

Har varit en vinnarskalle från start

Khaddi Sagnia förklarar det med att hon hade vinnarskalle redan då.  

– Vill jag något så gör jag det till 100 procent. Det finns inget som kan stoppa mig. Bara Gud i så fall. Gud kanske tänker att det finns en annan väg för mig. Det kanske inte är meningen för mig att vinna, eller att förlora, säger hon.

Två år efter att Khaddi Sagnia börjat träna friidrott vann hon ungdoms-OS i tresteg 2010. Då var hon 16 år. Året efter vann hon Finnkampen och SM-guld för seniorer i tresteg. Sedan har hon radat upp SM-gulden i tresteg och längdhopp med finalplaceringar på VM och EM.

Innan hon börjar tävla igen vill hon känna sig helt återställd.

– Det är för min egen skull. Jag vill inte göra dåliga tävlingar och jag vill inte ha några bakslag.

Men Khaddi Sagnia är noga med att inte ge något definitivt besked om det blir VM-start efter sommaren eller ej.

– Jag kommer inte att sluta förrän jag är så stark som möjligt och när jag känner att jag är så stark då ska jag bli ännu bättre, säger hon.

Inspirerar över 100 000 följare på Instagram

Khaddi Sagnia har hela tiden nära till skrattet och hon talar engagerat. Det är den personligheten som möter hennes över 100 000 följare på Instagram. Flera gånger i veckan publicerar hon nya bilder som visar hur hon tränar eller kopplar av mellan träningspassen, ofta på stränder runt om i världen. Till bilderna skriver hon uppmuntrande texter.

Khaddi Sagnias lägger stor kraft på sitt Instagramkonto. Där håller hon kontakt med sina fans.

– Det jag lägger ut på Instagram är det som jag vill lägga ut. Min uppmaning till tjejer och kvinnor är att våga vara sig själva. Lägg ut de bilder på dig själv som gör dig glad. Låt inte andra styra eller bestämma. Jag vill inspirera andra och delar med mig av det som inspirerar mig. Sedan är inte livet alltid bra. Det måste man acceptera, säger hon.

Till varje publicerad bild brukar det komma hundratals kommentarer.

– Jag får väldigt bra respons från personer som bland annat blir inspirerade att träna. Jag älskar det. Jag blir glad av att inspirerar och att hjälpa andra. Sedan är det viktigt att någon gång ibland stanna upp i livet, klappa sig själv på axeln och vara stolt över det som man har åstadkommit. Oavsett hur litet eller stort det är. Det gäller att vara stark i sig själv och våga tro på sig själv, säger Khaddi Sagnia.

Älskar selfies och tresteg

Att bilderna ofta är på henne själv förklarar hon med att hon älskar selfies.

– Den kropp som jag har här och nu är något som jag har jobbat hårt med under flera år. Varför ska jag inte visa upp den? Det är detta jag vill. Min önskan är att alla ska kunna vara sig själva och känna sig trygga i sina kroppar. Sedan älskar jag att resa. Jag har några veckors ledigt efter utomhussäsongen. Då vill jag chilla på en strand. Äta god mat, ta bilder och älska livet så att jag kommer tillbaka redo för hård vinterträning, säger Khaddi Sagnia.

För att hålla sig på den internationella elitnivå som hon gör menar hon att det krävs vilja, tålamod och bra gener.

– Du måste vilja träna stenhårt. Det är ett hopp och det handlar om styrka, snabbhet och uthållighet. Det är det som är kul. Att hoppa en centimeter över ena personbästa är jättebra och kräver hård träning, säger hon.

Khaddi Sagnia bytte tävlingsgren från tresteg till längdhopp efter en skada i ungdomen, men hon avvisar inte tanken på att tävla i tresteg igen. Hon talar kärleksfullt om känslan i var och ett av de tre stegen under hopp.

– Tresteg är en sån rolig gren. I längdhopp känner du att det är långt först när du har landat och då är hoppet redan gjort, säger hon.

Att hon tränar och tävlar i sprint och häcklöpning ser hon som ett sätt för att bli bättre på längdhopp.

– Det är roligt att kombinera grenar. De passar bra ihop. Men jag är ingen mångkampare. Inte nu i alla fall. Kanske senare.

Uppmanar dagen barn i Hjällbo att njuta av livet

Till de som är barn i Hjällbo i dag har hon en uppmaning:

– Njut av livet i stunden. Lev och må bra. Skratta och håll fast vi era drömmar. För ni kan bli något om ni arbetar hårt för det. Det spelar ingen roll hur ni ser ut, vad ni heter eller var ni kommer i från. Det handlar om att tro på sig själv även om man inte har supporten hemifrån. Det finns alltid någon som kan hjälpa dig med ditt liv. Det kan vara en partner, en tränare eller en arbetskamrat. Det finns många personer som har hjälpt mig att komma längre.

Njut av livet i stunden. Den uppmaningen ger Khaddi Sagnia till dagens barn och ungdomar i Hjällbo.
Khaddi Sagnia

Ålder: 25 år.
Bor: I närheten av träningsanläggningen Slottsskogshallen i Göteborg. Uppväxt: Hjällbo i Göteborg.
Klubb: Ullevi Friidrottsklubb.
Förebilder: Sig själv och mamma.
Personbästa i längdhopp: 6,78 meter (utomhus) och 6,92 meter (inomhus).
Egenskap: En enorm vinnarskalle.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.