Hyresgästföreningen på Bergsgårdsgärdets håller rent och lär ut om klimatet

– Alla behöver hjälpas åt för att göra Hjällbo tryggt, vackert och rent.

Det säger Saga Abdulle, ordförande för Hyresgästföreningen på Bergsgårdsgärdet. Två gånger om året arrangerar föreningen miljödagar för att plocka skräp och prata om klimatet.

Saga Abdulle talar för barn och vuxna som städat på Bergsgårdsgärdet.

Det var inte bara Lamia Arnautalic och hennes kompisar som plockade skräp i Hjällbo 1 maj. Det gjorde också Hyresgästföreningen på Bergsgårdsgärdet som samlade 35 barn och tio vuxna för att göra fint på gårdar och gator.

– Barnen ska känna att detta är vår gård och vårt hus. De ska veta att det handlar om vår framtid och våra liv och att det är vår gemensamma trivsel som de bidrar till, säger Saga Abdulle.

Hyresgästföreningen på Bergsgårdsgärdet har samlat sina medlemmar för att göra fint utomhus varje år sedan 2015.

– Vi vuxna ska vara förebilder för barnen. Jag plockar upp allt skräp som jag ser när jag är ute. Jag hoppas att de som skräpar ner ska ändra sig, säger Saga Abdulle.

Ikram Basir talar om vikten att hålla rent och om att vara rädd om klimatet.

Hon önskar att det ska vara slut på skuldbeläggningen av alla boende för att några skräpar ner. Hon önskar sig också ett grovsoprum på Bergsgårdsgärdet för att göra det lättare för hyresgästerna att göra sig av med stora saker som man inte vill ha kvar.

– Jag tycker att utemiljön är försummad. Naturen ersätts med allt mer betong. Det är viktigt för välmåendet och den mentala hälsan att värna naturen, säger Saga Abdulle.

Efter skräpplockningen samlades deltagarna inomhus för att fika och lyssna på Ikram Basir som talade om att det är viktigt att hålla rent och om att vara rädd om klimatet.

– Det är viktigt att ingjuta bra värden i barn så att de kan fortsätta med att värna om omvärlden och utveckla sin medmänsklighet. Det som de lär sig om miljön kan de lära vidare till sina kompisar, säger Saga Abdulle.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.