Hjällbobor vill ha fler bostäder och fler människor i Framtidens Hjällbo

170 Hjällbobor kom till mingelmötena runt om i Hjällbo under onsdagen 24 april. Bland de som kom finns ett intresse för att äga en egen bostad i Hjällbo och frågan om vad som ska hända i bostadsområdet är avgörande för om flera ska bo kvar i Hjällbo eller flytta någon annanstans.

Bygg nytt och bygg bostadsrätter, men se till att det också blir fler skolor, förskolor, parkeringsplatser och vårdcentraler. Det är budskapet från de som kommer till Poseidons husvärdskontor på Sandspåret för att diskutera planera för Framtidens Hjällbo.

I dessa planer som drivs av Poseidon tillsammans med andra byggföretag ingår att bygga omkring 2 000 nya bostäder, renovera alla dagens lägenheter, ombilda en del av dagens hyresrätter till bostadsrätter och att förbättra tryggheten, skolorna och mycket annat i Hjällbo.

Samira Ibrahim.

– Det ska bli jättebra med nya bostäder på Sandspåret, men blir det inte trångt om man ska bygga 2 000 nya bostäder i Hjällbo, säger Samira Ibrahim.

Hon kommer till husvärdskontoret med sina två söner och snart kommer också henne man.

– Det är bra med bostadsrätter. Det är bra med nytt folk i Hjällbo. Jag vill att fler som bor här ska arbeta. Jag vill inte märka av klasskillnader i samhället, säger hon.

Samira Ibrahims barn intresserar sig mest för ballongerna och kanelbullarna, samtidigt som  hon planerar för deras framtid.

– Äldste sonen börjar förskoleklass till hösten. Han har fått plats på Bläseboskolan, men jag söker andra skolor också. Det är så få behöriga lärare på skolorna i Hjällbo, säger hon.

Hon är uppväxt i Hjällbo och vill bo kvar, men nedskräpningen och bostadsområdets rykte gör att familjen har planer på att flytta.

Jacqueline Montenegro Fuentes

På liknande sätt resonerar Jacqueline Montenegro Fuentes som kommer med sitt barn i en sele på magen.

– Mina föräldrar flyttade hit till Sandspåret 1987. När jag växte upp fanns det fler svenskar här än i dag. Nu bor jag själv här med familj. Det är få som talar svenska och det känns inte tryggt. Därför planerar min familj och mina föräldrar på att flytta för barnens skull, men det är tråkigt för Hjällbo är ett fint område. Det är nära till stan, säger hon.

Men innan hon bestämmer sig för att flytta eller inte vill hon veta vad som händer med planerna för Hjällbo.

– Jag hade önskat att jag hade ägt min lägenhet, säger Jacqueline Montenegro Fuentes.

Abdallah Alkadir har bott i Hjällbo i några år. Han vill att det byggs fler bostäder för att minska bostadsbristen.

Abdallah Alkadir

– Det finns gott om plats att bygga på här i Hjällbo, säger han.

Med fler bostäder vill han att skolor, förskolor och vård byggs ut.

– I dag tar det tre månader att få en tid hos tandläkaren. Det är lång tid, säger han.

Abudallah Alkadir vill också se fler parkeringar och fler fritidslokaler för ungdomar.

Många barn kommer in på husvärdskontoret. Miro Matic ger dem lov att ta varsin kanelbulle. Han jobbar som miljövärd för Poseidon på Sandspåret och bor själv på Hjällbo Lillgata sedan 20 år.

– De som jag har mött tycker att det är bra att det ska bli fler bostäder. Det kan ge ökad trygghet, säger han.

Miro Matic

Men om planen på att bygga bostäder på den nuvarande fotbollsplanen vid Sandspårets parkeringsplats vill han att det byggs en ny fotbollsplan, en basketplan och lekplats öster om Sandspåret.

– Det ska jag säga till de som planerar, säger han.

Han berättar att hyresgäster på Hjällbo Lillgata för något år sedan skrev på ett dokument med önskan om att få ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Då sa banken nej och krävde att fler skulle skriva under.

– Själv funderar jag på att köpa min lägenhet om det skulle bli en ombildning, men jag undrar vad det kommer att kosta. Jag tror att folk är mer rädda om sina saker och sin omgivning om man äger det själv, säger Miro Matic.

Fotnot:

Läs mer om Poseidons mingelmöten 8 maj i iHjällbos Kalendarium


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.