Kvinnor och barn leker tillsammans under taket på Skolspåret 1971.

Se TV-filmen från 1971 där Hjällbo är det svenska idealsamhället

Hjällbo är en försmak på det nya Sverige och en idealbild av hur en ny stadsdel bör utformas. Det är budskapet när två internationella TV-kanaler besöker Göteborg 1971 för att göra ett reportage. Filmen görs i samband med att Göteborg fyller 350 år och handlar till stor del om livet i Hjällbo.

”This is Hjällbo”, säger berättarrösten på engelska samtidigt som kameran flyger över stadsdelen.

Funktionalism är en stil inom arkitektur där arkitektens främsta uppgift är att skapa en bra bostad och god livsmiljö för alla människor. Tankarna kring funktionalism finns med i bygget av Hjällbo. Hjällbo beskrivs som en väl planerad stadsdel. Allt från lägenheterna till skolorna är mycket genomtänkta, för att skapa en bra bostad och livsmiljö för alla hyresgäster. Helt enkelt det perfekta stället för en barnfamilj att bygga bo på.

Alla bekvämligheter ingår i hyran

Här finns nya och moderna lägenheter, innergårdar där barnen kan leka fritt utan bilar i närheten och sophantering som är effektiv och hygienisk. Filmen visar upp de praktiska sopnedkasten i trapphusen där till och med små barn kan slänga familjens sopor. I Hjällbo har kvinnorna tillgång till gemensamma tvättstugor fyra timmar i veckan. Det finns också tillgång till rymliga torkrum, strykrum och mattrengöring. I filmen ser vi kvinnorna hjälpas åt, rengöra mattor och mangla sängkläder. Medan barnen sitter bredvid och hjälper till på sitt egna sätt. I källaren finns även parkeringsplatser för alla boende, 1.2 parkeringsplatser per familj. Alla dessa bekvämligheter ingår i hyran.

Sonen hjälper mamma att slänga soporna i det smidiga sopnedkastet precis utanför familjens lägenhet.
Kvinnorna manglar sängkläder och dukar ihop.  ”I Hjällbo har invånarna inga problem med att dela tvättstuga”, säger berättarrösten.
Mattorna rengörs samtidigt som barnen tittar på.

”Svenskarna är förvånansvärt vana vid gemensamma boenden, det finns väldigt lite anti-socialt beteende i Hjällbo.”, säger berättarrösten på engelska.

Här finns allt, nästan

Det finns mycket i Hjällbo, men inte allt. Klädbutiker och jobb finns i Göteborg endast en tolv minuter kort resa bort. Invånarna i Hjällbo kan välja att ta spårvagnen eller bilen längs motorvägen, säger berättarrösten på engelska. En kvinna blir intervjuad och berättar att det bästa med att bo i Hjällbo är att det är nära till Göteborg.

Det finns något för alla

I Allaktivitetshuset finns det något för alla. Det finns fritidsaktiviteter för olika åldersgrupper, lokaler för föreningar att hyra och rum för möten eller vidareutbildning. Allt är extremt välorganiserat, säger berättarrösten. Samtidigt visas en stor tavla över veckans aktiviteter. Varje dag är fullspäckad med aktiviteter. Det anordnas pingis för alla åldrar. Det finns gympa så att alla kan hålla sig i form. Aktiviteterna för barn, som dockteater, är ledda av professionella lärare. Det anordnas också maskerad för barnen där de kan köpa en hamburgare eller en korv för en krona. Ingen ska ha mer än en 10-minuters promenad till skolorna och Allaktivitetshuset som ligger söder om torget i Hjällbo. Skolorna och skolgårdarna är anpassade efter hur många som bor i området. Det får inte vara fler än 25 elever i varje klass.

Här spelas det dockteater i Allaktivitetshuset.
Hamburgare och korv med bröd för endast en krona.
De äldre barnen kämpar i dragkamp.
Fullt med barn utanför Hjällboskolan.

Hjällbo – det perfekta bostadsområdet för barnfamiljer

Filmen visar att Hjällbo är det perfekta bostadsområdet för barnfamiljer. Lägenheterna är anpassade till barn och eluttagen är barnsäkra. Barnen hittar enkelt hem eftersom alla knappar i hissen är markerade med djur, så att de lätt ska komma ihåg vilken våning de bor på. Knapparna i hissen sitter lågt så att barn kan nå.


Djur under hissknapparna så att barnen enkelt kommer ihåg vilken våning de bor på.
Barnsäkra eluttag skapar trygghet för föräldrarna.

Innergårdens syfte var att bidra till ett mer socialt Hjällbo, för att motverka den generella uppfattningen om att svenskar är isolerade och tysta. Men också för att skapa en trygg miljö för familjerna. Kvinnorna umgås i den gemensamma tvättstugan och barnen leker tillsammans på innergården.

BBC från Storbritannien och NDR från dåvarande Västtyskland besöker Göteborg 1971. Titta själv på den fantastiska filmen som visar ett idylliskt Hjällbo. Filmen heter Places for people, platser för människor, och du kan ser videon här.

På tolv minuter tar sig invånarna i Hjällbo in till Göteborg med spårvagn.
Lägenheterna i Hjällbo skapar en bra livsmiljö och är en bra bostad för alla boende.

Fotnot

Är du med i filmen? Mejla i så fall iHjällbos redaktion, redaktionen@ihjallbo.se och berätta dina minnen från Hjällbo under slutet av 1960- och början av 1970-talet.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.