Redo för påsklov på Hemmaplan

Det närmar sig påsklov och fritidsgården Hemmaplan i Hjällbo erbjuder ungdomarna en mängd aktiviteter. Men för att få plats gäller det att vara ute i tid. Anmälningslistorna till utflykterna fylls snabbt och den till ett äventyrsbad lockar mest.

För ungdomarna som hellre vill spendera tiden på Hemmaplan och inte åka bort finns det också ett stort utbud. Pingisturnering, musikstudio och filmkväll är bara några av aktiviteterna som sker under påsklovet.

Det är veckan innan påsklovet och Sabrina Can som har jobbat på fritidsgården i snart tio år förbereder inför aktiviteterna.

– Det känns naturligt att ha mer öppet på loven eftersom ungdomarna inte är uppbundna med skola på dagarna. Vi vill finnas till för dem på loven också, säger Sabrina som är en av fem heltidsanställda.

Från sterilt sjukhus till färgglad fritidsgård

Sedan slutet av 2015 hyr fritidsgården sin lokal av Svenska kyrkan i Hjällbo. Från början tyckte ungdomarna att den nya lokalen såg ut som ett sjukhus – vitt och stelt. De ville ha samma känsla och färgglada väggar som fritidsgårdens förra lokal hade. På väggarna hänger idag färgglada tavlor som ungdomarna själva har målat.

– Nu har vi bott in oss här och det fungerar, säger Sabrina.

Fritidsgården har stora sällskapsytor och många rum att umgås i. Det finns ett pysselrum, en danssal och en musikstudio där ungdomarna kan skapa musik. Fritidsgården uppmuntrar ungdomarna till att uttrycka sig genom sina intressen. Varje måndag är artisten Slim Prince på fritidsgården. Han har huvudansvaret för studion. Sabrina berättar att Slim är väldigt kunnig inom musik och att han hjälper ungdomarna att skapa egen musik. Musikstudion är öppen på måndagskvällen på påsklovet.

I fritidsgårdens musikstudio finns all utrustning för att skapa egen musik.

Påsklov på Hemmaplan

På påsklovet anordnar fritidsgården dagsutflykter. En resa till Borås och Stadsparksbadet står på schemat. Äventyrsbad verkar vara populärt bland ungdomarna.

– Vår intresseanmälningslista är helt full och vi har till och med reserver. Det är jätteroligt att så många ville följa med, säger Sabrina.

Platserna till dagsutflykterna är begränsade och hälften av platserna till Boråsbadet är reserverade till tjejer och hälften till killar. Sabrina berättar att Hjällbo fritidsgård alltid har varit öppen för både tjejer och killar, men mellan 2014 och 2017 var andelen tjejer som besökte gården låg.

– Trenden har vänt och vi vill fortsätta skapa utrymme för tjejer. Vi har tjejkväll en gång i veckan och under påsklovet har vi också aktiviteter för bara tjejer. Fritidsgården ska vara en rolig och trygg plats för alla, säger Sabrina.

På påsklovet åker Sabrina och en kollega tillsammans med ett gäng tjejer till Röda sten för att delta i en graffitiworkshop. Fritidspedagogerna brukar kalla det för stadsorientering – att visa ungdomarna andra delar av staden och att de ska lära sig något av resan.

– Vi åker spårvagn 9 hela vägen, direkt från Hjällbo till Röda sten. Vissa av ungdomarna blir förvånade över att nian går så långt, säger Sabrina och ler.

Fritidsgårdens framtid är ljus

Sabrina ser ljust på framtiden för Hemmaplan, fritidsgården i Hjällbo. Hon hoppas att fritidsgården fortsätter att vara en trygg och rolig plats och att samarbeten med skolorna i området samt andra fritidsgårdar fortsätter och utökas. De vill också kunna erbjuda föreläsningar och workshops för såväl ungdomar som föräldrar.

– Jag ser ljust på framtiden för fritidsgården. Vi fritidspedagoger har en viktig roll och vi hoppas kunna hjälpa ungdomarna att utvecklas, säger Sabrina.

Schema för påsklovet 2019

Måndag 15 april

Öppet för högstadiet kl. 17.00-21:30 med pingisturnering och musikstudion med Slim Prince.

Tisdag 16 april

Dagsutflykt till Stadsparksbadet i Borås och filmkväll för tjejer 17.00-21:30.

Onsdag 17 april

Öppet för högstadiet kl. 17.00-21:30 med frågesport.

Torsdag 18 april

Dagsutflykt, Grafitti vid Röda sten eller Beach Volleyboll.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.