SVTs bästa reportage handlar om Hjällbo

17 april 2018 visade Sveriges Televisions nyhetsprogram ett reportage om Esma som börjat arbeta med Yalla Hjällbos trappstädning på Bergsgårdsgärdet. Nu får reportaget SVTs Sverigepris i kategorin Konstruktiv journalistik.

– Det här var oväntat roligt, det känns riktigt bra, säger Lars Wiklund nyhetsreporter på SVT Väst i en kommentar till priset på SVTs hemsida.

Kategorin Konstruktiv journalistik lyfter från reportage som gjorts inom SVT Nyheter och SVT Sport som handlar om något positivt eller konstruktivt i samhället. Det nu prisade reportaget handlar om hur Esma har gjort sin första arbetsdag någonsin efter 16 år i Sverige.

”Visar lösningar och inte bara problem”

– Det känns extra bra att vinna just i den kategorin, konstruktiv journalistik är ett relativt nytt begrepp och det är jätteviktigt att vi inom public service också visar lösningar på problem och inte bara problem, säger Lars Wiklund till SVTs hemsida.

Trappstädning lyfter självkänslan

Så här lyder juryns motiveringen till att ge Lars Wiklund SVTs Sverigepriset i kategorin Konstruktiv journalistisk.

”Reportaget skildrar två problematiska ödesfrågor i Sverige. Integration och långtidsarbetslöshet, som ofta skildras utifrån ett problemperspektiv. Här får vi se lösningar blandat med urstark tv. Tänk att trappstädning kan lyfta en hel familjs självkänsla.”

Se det vinnande reportaget “Hennes första arbetsdag efter 16 år i Sverige”. https://www.svt.se/nyheter/val2018/hennes-livs-forsta-arbetsdag-efter-16-ar-i-sverige

Fotnot

Skärmdumpen från SVT är retuscherad.

 

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.