Dilba, Arsema, Ezantullah och Abdillahman sommarjobbade som ROSare åt Poseidon i Hjällbo sommaren 2018. Nu är det dags att söka till sommarjobben som ser till att det är rent och snyggt i Hjällbo också denna sommar.

Dags att söka årets sommarjobb hos Poseidon i Hjällbo

Poseidon kommer också denna sommar erbjuda omkring 60 ungdomar sommarjobb i Hjällbo. Nu är det dags att söka till jobben som ROSare och sommarvärdar.

– Det är samhällets ansvar att ungdomar har ett sommarjobb, säger Charles Ntege som är ansvarig för Poseidons sommarjobb i Hjällbo.

I år blir det 20-årsjubileum för ROS-jobben i Hjällbo. ROS står för Rent Och Snyggt och sommarjobbet handlar om att se till att det är just rent och snyggt i bostadsområdet, hjälpa till med enklare trädgårdsarbeten och ge ett handtag till sommarvärdarna.

Det första jobbet minns man resten av livet

Sommarvärdarnas uppgift är att aktivera de yngre barnen i Hjällbo under sommaren och ta hand om ROS-caféet i Hjällbo centrum.

– Det betyder mycket att få det första jobbet i ett kommande arbetsliv. Det kommer man ihåg under resten av livet. Man får tjäna egna pengar och lära sig hur man beter sig på en arbetsplats, säger Charles Ntege, boendekonsulent för Poseidon i Hjällbo.

ROS-jobben är för ungdomar som är mellan 16 och 18 år och de jobbar under tre veckor på sommarlovet. Arbetet leds av handledare som jobbar under hela sommaren.

Lär sig hur man beter sig på ett jobb

– Meningen är att handledarna ska lära känna ungdomarna och vara som en storasyster eller morbror till dem. Handledarna ska lära ROS-jobbarna mer än hur man plockar skräp och ogräs. Det handlar om att lära sig att komma i tid, använda ett vårdat språk och inte röka, säger Charles Ntege.

Jobben som sommarvärdar kan ungdomar som är över 18 år söka.

Sommarvärdar sätter fart på barnen

– Vi har haft sommarvärdar nästan lika länge som ROS-jobbare. Innan systemet med sommarvärdar startade hade vi problem med barn och ungdomar som spelade fotboll på gårdarna. Det gjorde att det var stökigt på gårdarna, att rabatterna förstördes och glasrutor gick sönder, säger Charles Ntege.

Sommarvärdarnas uppgift är ordna med aktiviteter för barn och ungdomar på andra platser än på gårdarna och att driva ROS-caféet som fungerar som en träffpunkt för Hjällbobor i alla åldrar under somrarna.

ROS-caféet bjuder på kaffe och gemenskap

– Vuxna för andra vuxna att prata med och barn får träffa vuxna som inte är deras släktingar. Här bjuds på gratis kaffe och barn kan få ansiktsmålning, säger Charles Ntege.

Det är vanligt att de som får jobben som sommarvärdar tidigare har gjort ett bra jobb som ROSare.

– Vi vill tacka de som gjort ett bra jobb, säger Charles Ntege.

Fakta

Fram till 14 april 2019 är det möjligt att söka sommarjobb hos Poseidon. Ansökan sker på Poseidons hemsida, https://poseidon.goteborg.se/om-oss/jobba-hos-oss/sok-sommarjobb/.

För att kunna söka sommarjobb som ROSare ska du vara mellan 16 och 18 år och för att söka sommarjobb som sommarvärd ska du vara över 18 år.

Sommaren är indelade i tre perioder.

Period 1: Vecka 25 – 27.

Period 2: Vecka 28 – 30.

Period 3: Vecka 31 – 33.  

De flesta sommarjobben i Hjällbo kommer att gå till ungdomar som bor i Hjällbo men det är möjligt att sommarjobba i något annat av Poseidons bostadsområden. För att få något av Poseidons sommarjobb ska du inte ha något annat sommarjobb. Poseidon har också en ambition att sprida sina sommarjobb på många olika familjer. 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.