Helene Ramsmo, ny kommunpolis i Hjällbo. Foto: Polisen

Hon är den nya kommunpolisen i Hjällbo

25 år hos polisen i Jämtland, kommunpolis i Centrum och nu i Nordost. iHjällbo ringde upp den nya kommunpolisen för Hjällbo – Helene Ramsmo.

Hur känns det – så här fyra veckor in?
– Det är jättekul! Men jag har lite kontrollbehov och har inte riktigt hunnit greppa allting än. Jag har träffat fantastiskt många samverkanspartners och många personer. Angered är ett område med fantastiskt många resurser, man satsar här.

Vad jobbade du med innan du blev kommunpolis i Angered?
– Jag var kommunpolis med ansvar för stadsdelen centrum (brunnsparken, nordstan och avenyn). Innan dess var jag biträdande chef i centrum, och innan det jobbade jag 25 år på polisen i Jämtland.

Vad gör en kommunpolis?
– Vi jobbar mycket med samverkansfrågor. Att försöka vara länken mellan samverkanspartner och polisen. Det finns ett behov av att ha en annan ingång till polisen, man vill inte bara ringa 11414. Vi blir kontaktvägen in till polisen.

Vad tror du blir de största utmaningarna?
Vi har en allvarlig våldsbrottslighet, parallella samhällsstrukturer och lågt eller inget förtroende för myndigheter. Det är andra kulturer där man tänker på ett helt annat sätt. Det ska bli otroligt intressant att vara med och vända det här.

Hjällbo är ett av de områden som polisen klassat som ett särskilt utsatt område. Hur jobbar ni med det?
– Vi jobbar i tre faser, vi ska vara väldigt synliga ute och ta tillbaka gatan, jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande och med den dolda brottsligheten som finns. Man måste jobba parallellt med de tre samtidigt. Polisen har i sitt medborgarlöfte prioriterat Hjällbo.

LÄS MER: Polisens löfte till Hjällbo: Ska synas mer

Vad vill du säga till de boende i Angered?
– Jag ser fram emot att lära känna området, vad de boende behöver och vad vi behöver göra i vår roll som poliser för att hjälpa dem. Jag tror på det här med att jobba tillsammans. Polisen löser inte problemen på egen hand, oavsett om man är i centrala Göteborg eller Nordost. Vi behöver jobba tillsammans.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.