OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Särskilda badtider för kvinnor ökar simkunnigheten

– Vi  har verkligen lyckats med att ge kvinnor motion. Kvinnor känner sig trygga när de är med oss.
Det säger Farah Pakroo, simlärare inom Muslimska kvinnors idrottsförening, MKIF.
Nu vill föreningen ha fler badtider på Göteborgs Stads simhallar.

Muslimska kvinnors idrottsförening har omkring 500 medlemmar och så har det varit sedan föreningen bildades 1996.

– Vi vill ge kvinnor möjlighet att bada i fred och lära personer att simma. Muslimska kvinnor känner sig inte välkomna till simhallen, säger Nagat Kekya som är kassör, simlärare och badvakt i MKIF.

Behöver fler baddtider

Sedan hösten 2018 hyr föreningen simbassängen i Angered Arena på lördagar mellan klockan 17.00 och 19.00. Då är det både motionssimning och simskola i bassängen. Alla är välkomna och MKIF ansvarar för att det finns simlärare och badvakter som är utbildade av Göteborgs Sim- och livräddningssällskap, GSLS, på plats.

– Vi har önskat att få hyra Angered Arena fler timmar i veckan, säger Nagat Kekya.

Behovet av att utöka verksamheten gör att fler simlärare och badvakter kommer att utbildas under året.

Att kunna simma handlar om liv och död

Om inte MKIF hade funnits tror Nagat Kekya att muslimska kvinnor skulle ha sämre hälsa och lägre simkunnighet.

– Det är inte bara kul med vatten. Att kunna simma kan handla om liv eller död. Vi vill förebygga drunkingsolyckor, säger Nagat Kekya.

Sedan något år behöver inte Göteborgs skolor betala någon avgift till simhallarna när de kommer med eleverna för att simma. Detta för att jämna ut simkunnigheten över staden och lära alla elever att simma. Detta för att alla elever ska kunna klara kravet i skolans läroplan om att kunna simma.

Skolor ger MKIF ansvar för simundervisningen för tjejer

Kommunala skolor hänvisar i dag tjejer som inte vill delta i den ordinarie simundervisningen till MKIF.

– För dessa tjejer ordnar vi simskola och simtest som gör att de kan få sina betyg i årskurs 6. För detta får tjejerna betala entréavgister till simhallarna, säger Shahnaz Iqba, sekreterare i MKIF och simlärare.

Att det skulle vara diskriminering att muslimska kvinnor har särskilda badtider håller de inte med om.

– I så fall är det diskriminering att kvinnor inte får komma in i herrbastun, säger Nagat Kekya.

– Vad är problemet? Naturister som vill bada nakna får hyra tider i simhallarna. Varför ska då inte kvinnor som badar med burkini få göra samma sak? undrar Farah Pakroo.

– Både kvinnor och män ska ha samma förutsättningar. Varför då inte ha särskilda tider för kvinnor som inte går till simhallen på andra tider? undrar Shahnaz Iqba.

Oviss framtid för avgiftsfri simskola

För att täcka avgiften som föreningen betalar till simhallen för att få hyra den betalar alla kvinnor som är med och simmar en avgift, men sedan hösten 2018 har föreningen kunnat bedriva gratis simundervisning för personer över 15 år tack vare pengar från kommunen.  

– Den möjligheten fortsätter under våren, sedan vet vi inte vad som händer till hösten på grund av det nya politiska styret i Göteborg, säger Shahnaz Iqba.

Muslimska kvinnors idrottsförening, MKIF, vill att fler ska lära sig att simma och motionssimma. Shahnaz Iqba, Nagat Kekya, Farah Pakroo och Sehri Sak är alla utbildade simlärare och vissa av dem är också utbildade badvakter.
Fakta: Muslimska Kvinnors Idrottsförening, MKIF

Föreningen började ha verksamhet för muslimska kvinnor, men i dag är föreningen öppen för alla. MKIF bedriver motionssim, simskola, vattengympa i Angered Arena, Lundbybadet och Frölundabadet med egna utbildade badvakter och simlärare.

I Angered Arena börjar motionssimningen lördagen 2 februari, klockan 17.00 – 19.00. Veckan efter, lördagen 9 februari, klockan 17.00 -19.00 börjar simskolan. Anmälan till MKIFs simskola för barn och vuxna sker på hemsidan www.mkif.se.

Läs mer:

Hälsovecka ska få fler ungdomar och andra att röra på sig

Bilden barnen på simskolan är fotograferad av Lo Birgersson.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.