Dricksvattenfontän på plats, men vattnet väntar till våren

Nu är dricksvattenfontänen på plats i på torget i Hjällbo centrum, men det finns ännu inte något vatten i den. Det dröjer till våren.

Under vintern sätter Göteborgs Stad upp åtta dricksvattenfontäner runt om i stan. Det är förvaltningen Kretslopp och vatten som är ansvarig. En av dessa fontäner har redan placerats i Hjällbo. Detta gör att Göteborg kommer att ha totalt 26 dricksvattenfontäner som är igång när våren kommer.

300 gånger mer miljövänligt

– Syftet är att fler ska få tillgång till drickvänligt vatten. Att dricka lokalproducerat kranvatten är 300 gånger bättre för miljön än att köpa flaskvatten, säger Cecilia Lycke, projektledare hos Kretslopp och vatten.

Den stora skillnaden för miljön mellan lokalproducerat kranvatten och flaskvatten beror på att flaskvattnet ska transporteras, att det skadar miljön att tillverka plastflaskor och att flaskorna sedan ska återvinnas eller slängs efter användning.

Dricksvattenfontänen i Hjällbo, som kommer igång när det inte längre finns någon risk för frost, har två kranar som kommer att spruta vatten hela tiden. Från dessa kan man dricka vatten direkt. Kranarna har olika höjd för att passa olika personer.

– Det vatten som inte dricks upp går ut i dagvattnet och släpps ut i havet, säger Cecilia Lycke.

Möjligt att fylla på egna flaskor

På fontänen finns också en kran som man kan öppna själv. Där kan man fylla vatten i sina egna flaskor.

– Om det blir en lika varm sommar i år som i fjol är det viktigt att människor har tillgång till vatten, säger Cecilia Lycke.

Dricksvattenfontänen är placerad i parken mellan Apoteket och Bergsgårdsgärdet 75.

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.