Önskan om att låta Bingo-Sven bli staty på Hjällbo torg

Sex dagar i veckan i 23 år har Sven Hallström stått utanför Ica i Hjällbo och sålt bingolotter. Hans försäljning har gett flera miljoner till Gunnilse IS.

– Det finns de som tycker att jag skulle få en staty på torget. Ungdomar som jag känner sedan de var små tycker att jag är en hjälte. De har sett upp till mig och tycker att jag är snäll, säger Sven Hallström.

Nu är det bråda dagar för Sven Hallström. På söndag, 23 december, är det Bingolottos uppesittarkväll. Det är nu som det säljs som mest bingolotter under hela året. Sven Hallström har förberett sig genom att ta på sig tomteluva och tomterock. På bordet ligger en julduk och på den står tomtar och en porslinsgran.

Sålt bingolotter i 23 år

Det var 1995, när Ica i Hjällbo slutade sälja bingolotter Sven Hallström och hans fru fick frågan av Gunnilse IS om de ville ta ansvar för att sälja bingolotter och Sverigelotter utanför Ica. De får en liten egen ersättning för varje såld lott, men det går inte att ta fel på Sven Hallströms stolthet när han berättar om hur mycket pengar som Gunnilse IS har fått.

– De senaste två och ett halvt åren har föreningen fått nästan 250 000 kronor. Och allt har stämt när vi redovisar försäljningen till föreningen, säger han.

Personer hälsar på honom när de går förbi. Han är en del av torget. Vissa frågor honom om vägen. Andra ber honom passa deras kassar när de handlar. Alla dagar utom måndagar säljer han lotter mellan 7.00 och 16.30.

– Någon dag måste jag vara ledig, säger han.

I gallerian har han tillgång till ett eget litet rum där han kan värma sin mat, koka kaffe och gå på toaletten.

Men det är inte bara Sven Hallström som är känd bland Hjällboborna. Han känner Hjällboborna. I början av hösten märkte han att en kvinna som brukar komma till torget inte hade varit där på några dagar. Han tog kontakt med kvinnans bror som tog hjälp av en låssmed för att ta sig in. I lägenhet låg systern på golvet efter att ha ramlat.

Det blev att åka ambulans till sjukhuset för henne.

– Hon hejar och tackar när vi ses, säger Sven Hallström.

Vill ha ordning och reda där han bor

På helgerna och kvällarna är han gårdsvärd på sin gård på Sandspåret.

– Jag vill att det ska vara ordning och reda där jag bor. Hur kan man trivas om det inte är rent och snyggt? Då måste vi hjälpas åt att hålla rent. Annars finns ju risken att ett barn skadar sig på glassplitter, säger han.

Om Ica eller någon annan affär i gallerian på Hjällbo torg behöver hjälp vid snatteri rycker han ut.

– Affärsinnehavarna tycker att det är bra att jag är här, säger han.

En gång stoppade han en kille som var på väg att bryta sig in i en lägenhet i Hjällbo med en kofot.

– Jag sa till honom att jag tar hand om kofoten och då gav han den till mig. Många tycker att jag är vänlig och vissa säger att jag till och med är oerhört vänlig, säger Sven Hallström.

Han har bott i Hjällbo sedan 1982. 

– Min fru och jag trivs här och vår son är uppväxt i Hjällbo. Mycket har förändrats sedan vi flyttade hit och de har blivit bättre. Det är mindre bus i dag. Nu har vi kommunpoliser på plats, säger han.

”Vi är alla människor”

Han säger att han får frågor om varför han bor kvar i Hjällbo bland personer som kommer från andra länder än Sverige.

– Då svarar jag att vi alla är människor. Det spelar ingen roll varifrån vi kommer. Varför skulle jag vara emot andra människor? säger han.  

För två år sedan var det dramatiskt när Sven fick en B12-attack och föll ihop bakom sin disk.

– Min fru kom förbi av en tillfällighet. Så nära döden var jag, säger Sven Hallström och måttar med tummen och pekfingret.

Nu har han börjat få diabetes.

– Jag har fått sluta med sötsakerna, säger han.

Men Sven lär fortsätta att sälja bingolotter ett tag till.

– Det beror på Gunnilse IS. Så länge som de vill att jag fortsätter att sälja så gör jag det, säger Sven Hallström.

 

Fakta: Sven Hallström
Ålder: 74 år.
Bor: Sandspåret, Hjällbo.
Jobb: Säljer bingolotter åt Gunnilse IS i Hjällbo galleria utanför Ica.
Tidigare: Vakt och brandvakt inom varvsindustrin.
Fritid: Kolonistugan i koloniföreningen Solgläntan i Lärjeholm.
Aktuellt: Säljer bingolotter till TV4s uppesittarkväll 23 december.

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.