Malin Orwén ville bli rektor på Hjällboskolan eftersom skolan har finns en genuin känsla av öppenhet, ärliga föräldrar och elever som går rakt på sak. Här finns en ton av hjärtlighet som sannerligen är väldigt unik, menar hon.

Malin Orwén leder Hjällboskolan där all personal har hjärtat på rätt ställe

Malin Orwén, rektor på Hjällboskolan, ser mångfalden i Hjällbo som en unik styrka. Det handlar om kunskaper och erfarenheter från olika länder. Hennes uppdrag är att organisera skolan så att eleverna får utbildning och kunskap på bästa sätt. När hon själv behöver fundera bakar hon surdegsbröd.

Malin Orwén, växte upp på landet. Som barn drömde hon om att jobba med sina favoritdjur häst och hund.

– Men när jag gick på stora event och tävlingar inom branschen förstod jag att min vilja att tala inför människor bara växte och att jag var bra på det. Det fick mig att inse att mitt drömyrke var att bli lärare, och det blev jag, säger Malin.

Efter sju år som lärare på Hjällboskolan blev Malin Orwén uppmuntrad av Nils Kaiser, skolans tidigare rektor, till att söka tjänsten som skolans rektor.

Vill att eleverna når så höga mål som möjligt

– Jag ville vara kvar på Hjällboskolan och ta tag i övergripande frågor och leda verksamheten i en positiv riktning och just därför kände jag på mig att det är skolans rektor jag ska bli, säger hon.

Som rektor leder Malin verksamheten. Hon ser till elevernas förutsättningar så att de ska kunna nå så höga mål som möjligt och må bra på skolan. Alltså är betygen inte det enda som prioriteras.

– Efter sina år på Hjällboskolan ska man ha fått med sig kunskap, värdegrunden och personlig utveckling.

En vanlig dag för Malin består av många möten men det varierar från dag till dag.

”Hjärta, hjärna, Hjällbo” är skolans motto

– Det mest fantastiska med att vara rektor är att se en elevs utveckling från årskurs sex till det att den sticker ut till gymnasiet. Det är väl klart att man stöter på väldigt många bekymmer och hinder på vägen, vilket kan få en att känna att man inte riktigt räcker till. Alla barn är olika med olika förutsättningar och egenskaper. Det är mitt jobb att se till så att det fungerar för alla, säger Malin Orwén.

Skolans motto är “Hjärta, Hjärna, Hjällbo”. Det är inspirerat av den så kallade Monroe-pedagogiken som talar om “Love them and teach them”. Det är en pedagogik som bygger på Lorraine Monroes erfarenheter från hennes tid som rektor på en skolan i Harlem, New York.

– Hjärtat symboliserar kärleken, värmen och respekten. Hjärnan står för kunskapen. Men framför allt handlar det om Hjällbo som står för själva stoltheten. För att man ska få undervisa på Hjällboskolan måste man ha hela hjärtat med sig. Du måste bära på motivationen för lärdom. Sedan ska du vara stolt över att du går på Hjällboskolan, säger hon.

Valde Hjällbo för ärliga föräldrar och elever

Malin har tidigare jobbat i både Malmö och Jönköping. När hon flyttade till Göteborg hade hon flera skolor att välja på. Men just Hjällbo skulle det bli.

– Som matte och NO lärare fanns det många valmöjligheter och nyfikenheten ledde mig hit. I Hjällbo finns en genuin känsla av öppenhet, ärliga föräldrar och elever som går rakt på sak. Här finns en ton av hjärtlighet som sannerligen är väldigt unik, säger Malin Orwen.

Enligt Malin är bilden som media visar av Hjällbo oftast orättvis. Hon tycker att man istället borde fokusera på den positiva styrkan som finns i Hjällbo.

– Problemet är att det enbart skrivs negativt om skolorna i Angered. Medias fokus ligger på att hitta det som är hemskt och tråkigt och det som säljs bäst. Det som faktiskt fungerar har ingen något särskilt intresse av. Hjällbos mångfald är egentligen fylld av engagerade människor som har kunskaper och erfarenheter från olika länder som andra bostadsområden inte har. Det är när eleverna börjar i gymnasiet och allt blandas som det blir som bäst, säger Malin.

Hjällboskolans lärare engagerar sig i eleverna

Malin berättar att personalgruppen på Hjällboskolan är väldigt unik.

– Den består av väldigt starka personligheter som engagerar sig och har hjärtat på rätt ställe. De samarbetar för att se till så att eleverna når så höga mål som möjligt.

Alla har det självklart stressigt ibland och då behöver man tid för att få tänka för sig själv. Malins sätt att tänka över saker är lite annorlunda. Hon tänker nämligen bäst genom att baka surdegsbröd.

– Det tar lång tid vilket ger mig massor av tid att tänka på. Då kan jag hålla mig lugn men samtidigt få något gjort. Jag är dessutom bra på det.

Fakta Malin Orwén

Ålder: 44 år.
Bor: Bohus.
Jobbar som: Rektor på Hjällboskolan.
Familj: Pappa, syster och två söner.
Fritid: Ta med sönerna på deras fotbolls- och innebandyträningar samt egen löpträning.
Dold talang: Baka surdegsbröd
Önskan för Hjällboskolan: Att betygsstatistiken fortsätter att öka så att alla elever kan komma in på den gymnasieskolan som önskas.

Som rektor ser Malin Orwén det som sitt ansvar att alla elever mår bra och har bra förutsättningar att nå så höga mål som möjligt.

Text och bild: Kanza Rehman

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.