Yalla Hjällbo söker projektledare och har fått sitt första uppdrag

Föreningen Yalla Hjällbo, som ska ge jobb till kvinnor i Hjällbo som aldrig tidigare har haft en anställning, har fått sitt första uppdrag. Nu pågår också rekryteringen av en projektledare.

– Detta är början på ett kvinnokooperatativ, säger Conny Pettersson, ordförande för Yalla Hjällbo.  

Uppdraget handlar om att städa Rädda Barnens lokaler i Hjällbo.

– Poseidon satsar i människorna som bor i Hjällbo och det finns en vilja bland många att vara goda samhällsmedborgare när man köper in varor och tjänster. Det är detta som vi vill dra nytta av genom att starta Yalla Hjällbo, säger Conny Pettersson, som till vardags är ombudsman på ABF i Göteborg.

Bakom Yalla Hjällbo står ABF i Göteborg, Arabiska bokstavscentret och bostadsbolaget Poseidon. Tanken är att dagens förening ska övergå till att bli ett kooperativ som leds av de kvinnor som arbetare i kooperativet och som finansierar sin verksamhet genom de uppdrag som man genomför. Nu är det klart med kollektivavtal som garanterar avtalsenliga löner och försäkringar. Starten för verksamheten blir när det finns en projektledare på plats.

Hjärta för Hjällbo blir Yalla Hjällbo

I våras anställde Poseidon en grupp kvinnor boende i Hjällbo, som inte hade haft ett arbete under väldigt lång tid, till att städa trappuppgångarna i några av Poseidons flerfamiljshus i Hjällbo. Dessa anställningar ska övergå från Poseidons projekt Hjärta för Hjällbo till Yalla Hjällbo.

– Det är detta som Yalla Hjällbo handlar om. Att ge kvinnor som inte haft ett jobb tidigare att få det. Det handlar om att få kvinnor att gå från bidragsförsörjning till lön och att låta barn få se sina mamma gå till jobbet och tjäna sina egna pengar, säger Conny Pettersson.

Erfarenheter hämtas från Malmö

2006 var han med och startade Yallatrappan i Malmö. I dag arbetar ett 30-tal kvinnor som tidigare inte har haft ett arbete med städning, catering av mat och sömnad inom Yallatrappan.

– När du köper gardiner på Ikea i Malmö kan du få dem uppsydda på det sätt som du önskar av anställda inom Yallatrappan som jobbar i Ikeavaruhuset, säger han.

Nu vill han se en liknande utveckling i Hjällbo, men han poängterar att det har tagit tid att växa i Malmö och att man får räkna med samma sak i Hjällbo.

Att få in uppdrag blir en uppgift för den projektledare som nu håller på att rekryteras. 9 december är sista ansökningsdagen för att bli projektledare.

– Den projektledare som vi söker ska ha högskoleutbildning, brinna för att låta människor bli självförsörjande och för social hållbarhet. Det handlar om att bygga relationer med samarbetspartner inom näringslivet och den offentliga sektorn. Man ska kunna arbetsleda, ha erfarenhet av söka bidrag, exempelvis från Europeiska socialfonden, och vara utåtriktad, säger Conny Pettersson.  

Fotnot:

Är du Yalla Hjällbos kommande projektledare? Sök jobbet. 

Tidigare artiklar i iHjällbo om Yalla Hjällbo och Hjärta för Hjällbo:

Yalla Hjällbo ska skapa arbetstillfällen för kvinnor i Hjällbo

Hjärta för Hjällbo ett framgångsrikt projekt

Conny Pettersson, längst till höger, är ordförande för föreningen Yalla Hjällbo och ombudsman för ABF Göteborg. I april i år tog han ett första handslag för Yalla Hjällbo tillsammans med Dina Chebbo och Amir Sadayo, Arabiska bokstavscentret, ABC, Reza Talebi, ABF, Svante Lahti, Heléne Blennermark Zendegani och Anders Söderman, Poseidon.

På den övre bilden syns Esma Aksungur, en av kvinnorna som sedan i våras jobbar inom Hjärta för Hjällbo.

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.