171201 LTS/Poseidon Sagal och Pontus

Sagal om priset: “Stolt över att vara med i något som betyder mycket”

Förra veckan stod det klart att Sagal Hussein från Hjällbo får ta emot Angereds Kulturpris 2018 för sin insats i dokumentären Europas Brasilia. iHjällbo har tagit ett snack med vinnaren.

Hur känns det att ha vunnit Angereds kulturpris för din medverkan i Europas Brasilia?
– Jag är jättestolt och glad över att få äran att vinna det här priset. Jag blev verkligen rörd när jag läste beskrivningen och motiveringen. Att jag är en inspiration till yngre tjejer som också kommer från förorten, det är jag mest stolt över.

Nu är det snart ett år sedan Europas Brasilia hade premiär, vad har hänt sedan dess?
– Sedan dess har jag varit på olika visningar av filmen i Göteborg, Stockholm och Malmö. Jag blir så otroligt glad över alla som har sett dokumentären och fått lära sig något, både de som mår i och utanför miljonprogrammen. Även jag fick lära mig så mycket nytt om Hjällbo.

Vad har du fått för respons?
– Jag bor fortfarande i Rumänien så jag har inte träffat så många som sett filmen, men jag får ofta meddelanden från folk som är stolta över filmen och som berättar hur mycket filmen betyder för dem. Jag är stolt över att få vara med i något som har så stor betydelse för så många.

Du bor just nu i Rumänien och pluggar till läkare. Hur går det, och hur går det med boxningen?
– Jag har precis börjat femte året, samtidigt som jag har vant mig vid studierna. Det är fortfarande tufft. Jag tävlar inte inom boxningen men jag tränar fortfarande och försöker hålla igång.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.