Hjällbo pizzerias ägare Mohamed Elnel öppnar restaurang

Hjällbo pizzeria var först i Göteborg med kycklingkebab och har gjort sig känt för shawermapizzan och de grillade kycklingarna. Till våren öppnar Mohamed Elnel, ägare till Hjällbo pizzeria, en restaurang på Hjällbo torg.

– Vi är kända. Många som bor i andra delar av landet kommer till oss när de är i Göteborg. De har ätit hos oss tidigare och vill komma tillbaka. Man måste kämpa hårt för att uppnå vårt rykte. Då gäller det att hela tiden vara noga med råvarornas kvalitet, säger Mohammed Elnel.

Han tog över som ägare av lokalen 2002. Då var det ett gatukök som han byggt ut till dagens pizzeria.

– Vi är specialister på shawermapizza. Shawermaköttet är en blandning mellan nötkött och lammkött som skivas och marineras. Det smakar mycket bättre än kebab. Vi har gjort den i 15 år. Den har blivit mycket populär så andra pizzerior har tagit efter, säger Mohamed Elnel.

Den andra specialiteten, de grillade kycklingarna, snurrar på sina spett i den stora grillen bakom disken. Varje dag grillar han och hans medarbetare omkring 40 kycklingar som kunder köper med sig hem eller äter i restaurangen tillsammans med pommes frites eller ris. Till det serveras egentillverkat vitlökssmör och sallad.

Hemlighetsfull kring öppnandet

Mohamed Elnel erkänner att kryddningen som kycklingarna marineras i är speciell. Mer vill han inte säga och får ett hemlighetsfullt uttryck i ansiktet. Hemlighetsfull är han också om när han ska öppna restaurangen bredvid Affes frisör.

– Under våren, säger han.

En grillrestaurang kommer det bli.

– Det ska bli en fin och fräsch restaurang som passar Hjällbo med matkultur från olika länder. Vi känner mycket folk som litar på oss och vår erfarenhet. Det gör att vi kan planera för expansion, säger Mohamed Elnel.

Han är utbildad ekonom och revisor och jobbade som det i Egypten innan han kom till Sverige under 1980-talet.

– Det var en dröm för en ung man att komma till Sverige, säger han.

I 23 år har han jobbat inom restaurangbranschen på olika sätt. Hjällbo pizzeria sysselsätter i dag mellan sju och nio personer i två skift för att bemanna pizzerian under 13 timmars öppettider.

– Jag vill lära de som jobbar här att ta ansvar så att de också, som exempel, kan starta egna företag, säger Mohamed Elnel.

Om Mohamed Elnel

Ålder: 52 år.
Bor: Angereds centrum.
Jobbar med: Ägare till Hjällbo pizzeria.
Familj: Fru och fem barn som är mellan 9 och 22 år.
Fritid: Umgås med barnen, skjutsar dem till fritidsaktiviteter och tittar på fotboll.

Hjällbo pizzerias shawermapizza

Shawermakött (skivat och marinerat nöt- och lammkött)
Tomatsås
Ost
Basilika
Lök
Bladpersilja
Saltgurka
Färska tomater
Sesamsås


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.