OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hos Caritas växer språket och gemenskapen

– Språket är mina fötter som tar mig dit jag vill. Språket är nyckeln till alla dörrar.
Det säger Madlin Krabit, samordnare för Caritas i Hjällbo som också leder språkgrupper.

Under en vecka deltar omkring 100 personer i verksamheten som till stor del handlar om språkträning. I en av dagens språkträningsgrupper övar deltagarna årstider, månader och pronomen under språktränarens Jamal Shabanis ledning.

– Sverige är kallt i tio månader om året, säger Reber Mohamad, som är en av deltagarna.

De andra skrattar och berättar om erfarenheter av olika årstider från länderna som de kommer i från. ReberMohamad och de flesta andra har sitt ursprung i Kurdistan, andra i Bangladesh och Nicaragua.

– Jag lär mig mycket av att komma hit, säger Sipan Kamal. Hon är med i språkträningen på Caritas i Hjällbo två gånger i veckan. En gång i veckan är hon med på språkträning som ABF driver i hennes hemstad Vänersborg.

Av nio deltagare bor sju i Vänersborg och två i Göteborg.

Jamal Shabani är språktränare på Caritas i Hjällbo.

Språkträningen sker inom ramen för det statligt finansierade programmet Svenska från dag ett som ger asylsökande och nyanlända möjlighet att lära sig grundläggande svenska.

– Jag älskar Sverige och människorna som bor här i Sverige. Det här landet är bra för alla människor. Jag respekterar alla människor som bor i Sverige. Man har sina rättigheter här, säger Rebar.

Hjälper varandra

Personerna i gruppen hjälper varandra med orden. Madlin Krabit, som talar fem olika språk och som jobbat på Caritas frivilligcentral i 20 år, hjälper till med att översätta ibland, och Jamal Shabani manar på deltagarna att tala svenska.

I språkgrupperna får deltagarna träna språket. Det handlar också om information om samhället, hälsa och om arbetsmarknaden.

– Det gäller att prata och prata. Många är duktiga på att prata men de vågar inte, säger Madlin Krabit.

Madlin Krabit har jobbat på Caritas i Hjällbo i 20 år.

Gun Holmertz drog igång Caritas frivilligcentral i Hjällbo 1994.

– Då kunde man läsa i Göteborgs-Posten om hur Göteborgspolitiker beskrev Hjällbo negativt utan att några Hjällbobor fick uttala sig. För Caritas, som är världens största hjälporganisation, blev det en självklarhet att Caritas ska finnas i Hjällbo, säger Gun Holmertz, som är verksamhetschef än i dag.

Ville ha en plats för att öva på svenskan

Önskemålen från invånarna då var att skapa en plats där man kunde lära sig svenska, arbeta för att förbättra skolan och så tyckte invånarna synd om de gamla svenskarna.

Dessa önskemål har sedan varit grunden för verksamheten. Läxhjälpen har Caritas överlåtit till andra föreningar och till biblioteket, men språkgrupperna och verksamheten för äldre i form av seniorträffar och hembesök är kvar.

– Vi har tagit ett befolkningsansvar. Vårt uppdrag är att Hjällboborna ska må bra och engagera sig i lokalsamhället. Detta för att människor tillsammans, oavsett religion, etnicitet, kön och sexuell läggning, ska kunna bygga ett rättvist och solidariskt Hjällbo, säger Gun Holmertz.

Till Caritas är alla välkomna utan att det kostar något.

– Vår verksamhet har gjort att människor har kunnat sluta ta lugnande och smärtstillande mediciner. Vi har minskat självmorden i Hjällbo. Här skapar vi relationer, säger Gun Holmertz.

I ett av de många rummen i frivilligcentralen sitter åtta kvinnor och syr. Det märks att det är en grupp som har träffats under flera år. Shukria Kaki syr örngott till barnbarnen samtidigt som hon blir bättre på att tala svenska. Under sina fem år i sygruppen har hon lärt sig att sy med symaskin. Hon har sytt och lagat många gardiner, byxor och kjolar.

Shukri Kaki syr örngott till ett barnbarn i Cartias sykurs.

– Vi träffas och umgås. Vi kan inte leva utan Caritas. Utan Caritas skulle vi bli sjuka, säger Bahia som varit med i sygruppen i sju år.

Gun Holmertz är stolt över Caritas verksamhet, men det går inte att ta miste på att hon är kritisk till den svenska integrationspolitiken.

– Segregationen är det farligaste giftet vi har i Sverige. Det viktiga för människor är att få betyda något. Här blir man sedd och får lära känna personer med en annan etnisk bakgrund. Det är avgörande för Sverige, Hjällbo och Angered. Att leva ett liv på andras skattepengar och i ett utanförskap är ovärdigt. Då är det bättre att få träffa andra människor och lära sig språket, säger hon.

Till Caritas kommer också personer som har försörjningsstöd och som socialtjänsten har uppmanat att de ska söka upp Caritas och delta i verksamheten.

Gun Holmertz har förärats med Göteborgs Stads förtjänsttecken för sitt arbete med Caritas i Hjällbo.
Fakta: Caritas i Hjällbo

Caritas är katolska kyrkans biståndsorganisation. Verksamheten är öppen för alla oavsett religion och nationalitet. I Hjällbo har Caritas en frivilligcentral där verksamheten drivs av anställda och av volontärer. Frivilligcentralen finns på Skolspåret 29 och är öppen varje vardag mellan klockan 8 och 16.

Verksamheten består av språkträning, samhällsinformation, hälsoinformation, sy- och hantverkskurser, dialogcafé, datakurser, föräldragrupper, seniorkontakten, träffpunkt för seniorer, aktiviteter för barn och föräldrar, självhjälpsgrupper samt kurser i engelska och arabiska.

Hemsida: http://angered.org/

Yousra Al raheb (till vänster) håller i sykurs och språkträning.

 

Jamal Shabani, Hsiar och Reber Mohamed umgås på rasten.

 

Miraz, Obaid, Ahmed och Hsiar deltar i språkträningen hos Caritas i Hjällbo.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.