OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Livets stora frågor och små saker i Hjällbo second hand

Det viktigaste för Fouad Rasho är att hjälpa människor och att ge svar på livets frågor. Han gör det som pastor i Allianskyrkan och som föreståndare för Hjällbo Klimatsmart Second hand.

Fouad Rasho visar runt i den stora lokalen vid Hjällbo torg. Personalen förbereder dagens försäljning genom att packa upp kläder som ska hängas upp på galgar, nytt porslin som ska upp på hyllorna och elektriska produkter som lagas.

– Varje sak är unik. Bakom varje sak finns det en människa som har skapat. Det visar att människan är unik och att människan kan skapa och forma, säger Fouad Rasho.

Varje månad kommer det in saker och kläder till försäljning som väger 20 ton. 250 ton blir det att ta hand om under ett år.

– Jag ville att det skulle hända något i de här lokalerna, något som kunde dra folk till Hjällbo. I dag kommer 70 procent av våra kunder utifrån, säger han.

I åtta år har han och de anställda tagit tillvara på saker och låtit andra få nytta av dem.

– Det handlar om återanvändning och miljötänk, säger Fouad Rasho.

Vesna Berisa (mitten) och Jasminka Berisa (till höger) jobbar på Hjällbo second hand.

Men second hand-verksamheten handlar också om att ge sysselsättning till personer som står en bit från arbetsmarknaden, vara en mötesplats för den som vill ta en kopp kaffe och och om att visa ett socialt engagemang. Sammanlagt är mellan 20 och 30 personer sysselsatta med olika former av anställningsstöd.  

– Det blir mycket volontärsarbete för egen del för att det ska gå runt. Hyran tar det mesta av intäkterna, men vi kämpar på. Får se hur vi får det att gå runt i framtiden, säger Fouad Rasho.

Det som säljer bäst är kläder och porslin. De kläder som inte blir sålda skänks till Pingstkyrkans mission, PMU och deras biståndsarbete. Men han beklagar sig över möblerna.

– Det finns ett överskott på möbler i Göteborg i dag. Bostadsbristen gör att folk inte flyttar. Det innebär att efterfrågan på begagnade möbler är liten. Sedan har folk råd att köpa nya möbler, säger han.

Vinsten ser han i att second hand-verksamheten ger sysselsättning och att det ger stöd till välgörenhetsarbete.

– Allianskyrkan är en öppen församling som verkar utanför kyrkans lokaler. Vi tar ansvar i samhället. Det är kyrkans uppgift, säger Fouad Rasho.

Khalil Feili och Odoy Aldari jobbar med att reparera elektronik som är inlämnad till second hand-försäljning.
Fakta: Hjällbo Klimatsmart Second hand

Det är möjligt att skänka saker till försäljning under second hands-butikens öppettider. Personalen hämtar utan kostnad saker hemma hos dig. Det kan handla om hela dödsbon och lägenheter eller hus som ska tömmas.

Telefon: 070 – 770 07 84.
Adress: Bergsgårdsgärdet 89c.
Öppettider: Tisdagar kl. 12 ‌– 18, torsdagar kl. 12 ‌– 18 och lördagar kl. 11 ‌– 15.
Hemsida: http://hjallbosecondhand.com/

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.