Leila Ali Elmi från Hjällbo invald i riksdagen

En doldis för många göteborgare och partikamrater, men också känd för de boende i Angered. Leila Ali Elmi tog sig hela vägen in i riksdagen i årets val.
– Det är redan nu ett hektiskt schema, säger hon.

När det stod klart att Leila Ali Elmi var en av två från Miljöpartiet i Göteborg som tagit sig in i riksdagen var det många som blev förvånade. Leila Ali Elmi, som är uppvuxen i Hjällbo och nu bor i Hammarkullen, tog sig från plats 21 på valsedeln och hela vägen in i riksdagen, tack vare 1 467 personkryss.

För de som bor i Angered kom inte succén som en överraskning. Leila Ali Elmi har de senaste månaderna kampanjat mycket för sig själv, och hon är ett välbekant ansikte i området. Hon gick med i Miljöpartiet i samband med den förra valrörelsen 2014 och har sedan dess haft förtroendeuppdrag som fritidspolitiker i Angereds stadsdelsnämnd.

På sin Facebooksida skriver hon: ”att bli den första kvinnliga riksdagsledamoten med somaliskt ursprung och från förorten, glädjer mig och ger mig styrka”. Hon skriver också att hon hoppas att hennes framgång kan skapa politiskt engagemang hos grupper som känner sig exkluderade i samhället.

Under måndagen gjorde hon sin första arbetsdag i riksdagen. Frågorna hon kommer att fokusera på under de kommande fyra åren är skolan och jämlikhet.

Håll utkik i iHjällbo – under hösten kommer en exklusiv intervju med Leila Ali Elmi.