Hjärta för Hjällbo är ett framgångsrikt projekt

Hjärta för Hjällbo innebär mer än bara arbetstillfällen, nöjdare hyresgäster och välskötta trappuppgångar. De fyra kvinnorna som fick jobb i projektet har banat väg och blivit förebilder för andra kvinnor som nu vill och vågar gå samma väg.

– Detta jobbet betyder jättemycket för mig och mina barn. Andra kvinnor har också kommit fram och frågat hur vi fick det och säger att de vill göra samma sak, säger Esma, en av de fyra kvinnorna som fick jobb genom projektet.

I våras gjorde fyra kvinnor från Hjällbo sina första arbetsdagar där deras uppgift är att hålla snyggt och rent i områdets trappuppgångar. Hjärta för Hjällbo är en satsning av Poseidon med mål att minska arbetslösheten i området och att fler ska bli nöjda med städningen. En satsning som hittills fått mycket positiva reaktioner och uppmärksammats i medier och tv. Inte minst är också uppskattningen bland hyresgästerna i området stor.

– Alla verkar jätteglada över det jobb vi gör! Det är många som hälsar, stannar för att prata och säger att det är nöjda. Det känns nästan som att vi är hemma och inte på ett jobb, säger Esma.  

De fyra kollegorna är överens om att det bästa med jobbet är arbetskamraterna, att komma hemifrån och att få en lön i slutet av månaden. Innan de fick jobbet funderade de på hur det skulle fungera att jobba när man också har många barn att ta hand om. Esma själv är 34 år och har fem barn. I och med att visa att det går att kombinera jobb och familj och genom deras positiva inställning har de blivit goda förebilder för andra kvinnor i området.

– Jag känner mig stark och stolt inför barnen och är så tacksam för detta jobbet! Jag hoppas att fler företag tar efter och startar liknande projekt så att fler får chansen till jobb. Hjärta för Hjällbo är viktigt av så många olika anledningar, avslutar Esma.

Flera nya projekt på gång

Poseidon har tidigare gjort liknande projekt där de har anställt nyanlända för att sköta städningen. Det resulterade i en stor ökning av kundnöjdhet och trygghet i området. Framtida lösningar för att skapa varaktiga anställningar för fler håller på att planeras, i det arbetet blir Yalla Hjällbo en viktig pusselbit. Yalla Hjällbo är en förening där Poseidon jobbar tillsammans med ABF och föreningen arabiska ABC.

– Yalla-konceptet har tidigare varit framgångsrikt i bland annat Rosengård och nu kan vi äntligen starta Göteborgs första Yalla-projekt. Målet är att få fler kvinnor i jobb genom eget företagande. Många kvinnor har lång erfarenhet av hushållsnära tjänster, tanken är att peppa fler av dem att ta betalt för något man redan kan, säger Heléne Blennermark Zendegani, integrationsansvarig på Poseidon.