Sagal Hussein vinner Kulturpris för Hjällbodokumentär

Varje år delar Angereds stadsdelsnämnd ut Angereds kulturpris till olika verksamheter inom kultur, idrott och förening. Under onsdagsförmiddagen blev det känt att Sagal Hussein från Hjällbo är en av pristagarna.

För ungefär ett år sedan hade dokumentären Europas Brasilia premiär på Bio Roy i centrala Göteborg. Huvudpersonen i dokumentären är Sagal Hussein – boxningsstjärnan från Hjällbo. 

Filmen har fått uppmärksamhet över hela landet och även utomlands. I filmen får man följa hennes uppväxt i Hjällbo och hennes karriär som elitboxare som leder fram till läkarstudier i Rumänien.

Hon gör intervjuer, ifrågasätter utvecklingen i området och funderar över vad som lett fram till den bild av stadsdelen som många har idag. En tankeställare för många om hur det är att växa upp i förorten – en hembygd att älska och vara stolt över utan att för det blunda för de problem som finns.

I 2012 gjorde hon mästerskapsdebut i junior-EM och kom hem med en bronsmedalj. Sedan dess har hon också tävlat i det svenska landslagets elitgrupp för damer.

Vinner nu pris

Nu är Sagal Hussein en av två pristagare av Angereds Kulturpris. Juryn påstår av politikerna i Angereds stadsdelsnämnd.

Övriga pristagare är:

Årets kulturpris
Sagal Hussein, skådespelerska
Dan Greider, bildkonstnär, musiker och poet

Hedersomnämnande
Maria Wångersjö, journalist, kommunikatör, layoutare och författare.

Idrotts- och föreningsstipendiet tilldelas
Tahira Anjum, verksamhetsledare på föreningen Stödnätet.
Föreningen Alla tillsammans i Lövgärdet.

Sagal Hussein och regissören Carl Pontus Hjorthén utanför Bio Roy där filmen Europas Brasilia premiärvisades 1 december 2017.

Alla bilder publiceras med tillstånd av Svenska filmstudion.

Läs mer om filmen Europas Brasilia.